SEOUL - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il ondergaat twee keer per week een nierdialyse. Dat zijn nieren niet meer goed functioneren is een gevolg van de diabetes waaraan hij lijdt.

Dat heeft de voorzitter van een Zuid-Koreaanse organisatie die radioprogramma's maakt voor het stalinistische noorden, donderdag op gezag van anonieme bronnen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang gezegd. De diabetes zou in mei plotseling zijn verergerd, waardoor Kim zijn bloed sindsdien zou moeten laten spoelen.

Over de gezondheid van de 67-jarige Kim wordt al enige tijd gespeculeerd. Hij zou vorig jaar augustus een beroerte hebben gehad. Hij zou bovendien niet alleen aan diabetes lijden, maar ook een hartkwaal hebben.

Vorige maand maand meldde een Zuid-Koreaanse tv-zender dat Kim alvleesklierkanker zou hebben, een meestal dodelijke vorm van de gevreesde ziekte.

Langeafstandsraket

Noord-Korea schoot in april een langeafstandsraket af en voerde ruim een maand later een kernproef uit. Ook schoot het land verscheidene raketten voor de korte afstand af en zegde het de wapenstilstand met Zuid-Korea, die van 1953 dateert, op. Volgens de Zuid-Koreaanse voorzitter wilden de Noord-Koreaanse leiders zo de aandacht van Kims zwakke gezondheidstoestand afleiden.