SCHIPHOL - De brandweer heeft maandagavond in een loods op een afgelegen industrieterrein bij Schiphol twintig vaten met zeer brandbare en giftige chemicaliën aangetroffen. Door een chemische reactie werd de druk in de vaten opgebouwd, waardoor deze zouden kunnen scheuren en in brand konden vliegen.

Met behulp van een gespecialiseerd bedrijf lukte het om de druk in de vaten te verminderen, zo maakte de brandweer van Amsterdam dinsdag bekend. Medewerkers droegen daarbij speciale beschermende kleding. Na het opendraaien van de doppen van de vaten was het gevaar van brand geweken.

De vaten zijn overgedragen aan de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat. Die is een onderzoek begonnen naar de herkomst van de vaten. De chemicaliën stonden al een paar weken in de loods. De brandweer riep de hulp in van de Koninklijke Marechaussee om de stoffen maandagavond te bewaken.

Volgens de brandweer waren de vaten vermoedelijk gevuld met een combinatie van de stoffen methanol en polymeer. Het giftige en brandbare methanol wordt veel gebruikt als oplosmiddel. Er bestond geen direct explosiegevaar, aldus een woordvoerster. Het verkeer en de luchthaven hadden geen last van de actie van de brandweer. Daarvoor stond de loods te ver weg.