MEPPEL - Een groep van zeven jongeren uit Meppel heeft in twee maanden tijd zeshonderd valse alarmmeldingen gedaan.

Dat maakte een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee woensdag bekend. Twaalf keer betrof het een bommelding op luchthaven Schiphol.

Volgens de woordvoerder is de marechaussee op Schiphol naar aanleiding van de valse meldingen een onderzoek begonnen, dat uitkwam bij de mobiele telefoon van één van de ouders van een dader in Meppel.

Traceren

''Omdat de jongeren steeds de SIM-kaart uit de telefoon haalden, zodat je alleen nog een 112-nummer kan bellen, dachten zij dat ze niet te traceren waren",' aldus de zegsman.

''Het tegendeel is waar. Middels een speciaal nummer dat met elk telefoontje wordt meegezonden, konden wij toch achterhalen wie de plegers van deze valse meldingen waren.''

Kosten verhalen

De jongens zijn door de marechaussee gehoord en er is een strafrechtelijk onderzoek gestart. ''We kijken of we de extra personeelskosten op de daders kunnen verhalen'', zegt de woordvoerder.

''Iedere bommelding nemen wij op Schiphol uiterst serieus. Dat betekent dat we er een rechercheteam en politiehonden op zetten. We maken de nodige uren en dat kost geld.'' Om hoeveel geld het gaat is nog niet bekend.