BRUSSEL - De 62-jarige vrouw die haar zoon dinsdag hielp ontsnappen uit de gevangenis in het Belgische Merksplas, wordt aangehouden.

De onderzoeksrechter in Turnhout heeft dat woensdag beslist. De vrouw kan een gevangenisstraf van maximaal een jaar krijgen, aldus de Vlaamse publieke omroep VRT.

Ontsnappen uit een gevangenis is in België niet strafbaar, maar het verlenen van hulp daarbij wel. Regeringspartij CD&V (christendemocraten) heeft woensdag voorgesteld ontsnappen voor gedetineerden wel strafbaar te maken.

Gevangenen die de benen proberen te nemen voor ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten, zouden hun recht op vervroegde vrijlating moeten verliezen.

Merkplas

In totaal ontsnapten in Merksplas, niet ver van de Nederlandse grens, zes gedetineerden. Ze maakten gebruik van een ladder. De 62-jarige vrouw stond buiten het gevangenisgebouw klaar met een vluchtauto.

Vier van de zes werden snel opgepakt, net als de vrouw. De twee anderen, onder wie haar zoon, zijn nog op de vlucht. Interpol heeft hun signalement inmiddels naar de 187 aangesloten landen verstuurd.

Helikopter

Vorige week verdwenen uit de gevangenis in Brugge drie zware criminelen met behulp van een helikopter. Zij zijn tot dusver spoorloos. Ook hun signalement is door Interpol verspreid.