BURGOS - Zeker 46 mensen zijn lichtgewond geraakt door een bomaanslag woensdagochtend in Spanje. Doelwit was een kazerne van de Guardia Civil, de Spaanse militaire politie, in de plaats Burgos in het noorden van Spanje.

De autobom ging rond 04.00 uur af. De schade aan omliggende gebouwen is enorm.

De pui van een gebouw is volledig verwoest door de ontploffing. Iets verderop zijn alle ramen uit de sponningen gesprongen.

Rondvliegend glas

De meeste slachtoffers hebben blauwe plekken en snijwonden, veroorzaakt door rondvliegend glas. Volgens de hulpdiensten zijn 38 mensen naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeren zij allen in goede gezondheid. Volgens de woordvoerder is het een wonder dat niemand ernstig gewond is geraakt.

Voorafgaand aan de ontploffing is geen waarschuwing binnengekomen. De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft de gewoonte de autoriteiten telefonisch te informeren als ze een aanslag pleegt. Toch zou alles in de richting van de ETA wijzen.

De ETA vecht al veertig jaar voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk. Door de gewapende strijd zijn in die periode al ruim achthonderd personen om het leven gekomen. De Guardia Civil is al ettelijke malen het slachtoffer geweest van aanslagen van de ETA.

Aanslag in Spanje