CHISINAU - Ruim drie maanden nadat gewelddadige protesten uitbraken na de parlementsverkiezingen, gaan de Moldaviërs woensdag opnieuw naar de stembus.

Won destijds de communistische partij PCRM van president Vladimir Voronin met ruime meerderheid, nu wordt het volgens peilingen een nek-aan-nekrace.

De centrumrechtse oppositie en de communisten zullen volgens de jongste cijfers ongeveer 30 procent van de stemmen winnen.

Jongeren willen verandering en zien daarin een leidende rol voor de oppositiepartijen. Ouderen, vooral op het platteland, zien meer heil in de communisten.

"Al gaan dingen hier niet goed, we krijgen tenminste ons pensioen uitbetaald'', zegt de 47-jarige tandloze Ivan Ciobanu, die water levert aan zijn buren op het platteland.

Protesten

Ongeveer 2,6 miljoen Moldaviërs mogen stemmen. Van de ongeveer 600.000 Moldaviërs die in het buitenland werken en vooral op de oppositie zouden stemmen, heeft maar een enkeling zich laten registreren bij de ambassades.

Deskundigen verwachten deze keer nauwelijks antiregeringsprotesten. De autoriteiten sloegen de rellen na de vorige verkiezingen hard neer en dit heeft de nodige gevolgen gehad. Daarnaast is het vakantie.