WASHINGTON - China en de Verenigde Staten willen niet dat Iran een staat met nucleaire wapens wordt. Dat zou namelijk een destabiliserend effect op de regio hebben.

Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, dinsdag laten weten na overleg met een Chinese delegatie in Washington.

Met name de VS verdenken Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen, een aantijging die Teheren ten stelligste tegenspreekt.

''China deelt onze zorgen over Iran als een staat met nucleaire wapens'', zei Clinton. Beide landen vrezen dat daarmee een wapenwedloop in het Midden-Oosten wordt uitgelokt.

Sancties

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) proberen al lang met Iran tot een vergelijk te komen in de nucleaire kwestie. Omdat het elke keer mislukte, legde de VN Iran al drie keer sancties op.

De VS willen hardere sancties om Iran op de knieën te dwingen, maar China en ook Rusland hebben dat tot nu toe tegengehouden.

Conferentie

Tientallen Chinese diplomaten hebben maandag en dinsdag onder leiding van vicepremier Wang Qishan in Washington vergaderd met Amerikaanse collega's.

Op de tweedaagse conferentie is ook afgesproken dat de VS en China zich samen inzetten om de wereldeconomie te herstellen en om de opwarming van de aarde te stoppen.