BAGDAD - Iraakse militairen hebben dinsdag het kamp van een Iraanse oppositiegroep ten noorden van Bagdad bestormd. Er vielen hierbij zeker 260 gewonden en volgens onbevestigde berichten vier doden.

Het Kamp Ashraf is het onderkomen van de Volks Moedjahedien van Iran, de vroegere militaire vleugel van de Nationale Raad van Verzet van Iran die geleid wordt door Mirjam Rajavi.

De Nationale Raad van Verzet zegt het gewapende verzet enkele jaren geleden te hebben opgegeven. De Iraanse beweging staat op de terreurlijst van de Verenigde Staten.

Sinds de Amerikaanse inval in Irak in 2003 staan de circa 3500 bewoners van het kamp onder Amerikaanse bescherming. Zij hebben hun wapens moeten inleveren.

Hussein

De regering in Bagdad wil al langer af van de Iraniërs. Irak onderhoudt goede relaties met Teheran en het kamp is een doorn in de oog van de Iraanse regering.

Ook in Irak zijn de Iraniërs niet populair, omdat de Volks Moedjahedien bescherming genoot van oud-dictator Saddam Hussein.

Public relations

De beweging is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht. De groep krijgt steun van onder anderen parlementariërs in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De groep staat bekend om zijn goede public relations, maar de steun voor de beweging in Iran is zeer klein, zeggen deskundigen.

De oppositiegroep, die een marxistisch-islamitisch programma nastreeft, pleegde in de jaren zeventig en tachtig aanslagen in Iran.

De beweging vocht in de oorlog tussen Irak en Iran (1980-1988) aan de zijde van de troepen van Saddam Hussein. In 2001 heeft de beweging het geweld afgezworen.