WASHINGTON - De Verenigde Staten voeren de druk op de militaire machthebbers in Honduras op. Washington heeft dinsdag het diplomatieke visum van vier leden van de interim-regering ingetrokken.

Militairen onder leiding van Roberto Micheletti namen vorige maand de macht in Honduras over. Zij zetten president Manuel Zelaya af.

De VS erkennen de nieuwe regering niet en willen dat Zelaya terugkeert als staatshoofd.

Zelaya klaagde de afgelopen dagen dat de regering van de VS niet genoeg deed om zijn terugkeer te bewerkstelligen. Hij verwelkomde de Amerikaanse maatregel, maar wil dat de sancties worden uitgebreid.

Staatsgreep

Eerder besloten de Amerikanen al om 16.5 miljoen dollar (11,6 miljoen euro) aan militaire steun aan het Centraal-Amerikaanse land te schrappen uit ongenoegen over de militaire staatsgreep.

Een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet vertellen van welke leden van het Hondurese bewind het diplomatieke visum is ingetrokken. Wel bekijkt het ministerie of het visum van andere leden van het regime ook kan worden ingetrokken.

Tentenkamp

Zelaya heeft in Nicaragua een tentenkamp nabij de grens met Honduras opgeslagen. Het militaire bewind heeft opdracht gegeven Zelaya te arresteren als hij Honduras probeert binnen te komen.

De familie van Zelaya in Honduras kreeg dinsdag toestemming om naar Nicaragua te reizen om hem te bezoeken.