TEHERAN - De Iraanse autoriteiten hebben dinsdag 140 mensen vrijgelaten die eerder waren opgepakt tijdens demonstraties van de oppositie. Ze zaten vast in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran.

Dat meldden Iraanse functionarissen, aldus de BBC. Ongeveer tweehonderd demonstranten zitten volgens de autoriteiten nog vast.

Volgens mensenrechtenorganisaties zitten nog honderden, mogelijk duizenden mensen in de gevangenis die zijn opgepakt na het uitbreken van de protesten tegen de uitslag van de omstreden presidentsverkiezingen op 12 juni.

Het zou gaan om hervormingsgezinde politici, journalisten, politieke activisten en advocaten.

Sterfgevallen

De vrijlating vond plaats nadat Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei de sluiting van een gevangenis ten zuiden van de hoofdstad had bevolen omdat ''de rechten van de gedetineerden er niet worden gerespecteerd''.

Het gaat om het cellencomplex Kahrizak. Een parlementaire commissie doet onderzoek naar de omstandigheden waaronder opgepakte opposanten worden vastgehouden.

De afgelopen dagen maakten oppositiegroepen bijna dagelijks melding van nieuwe sterfgevallen van gedetineerde demonstranten.

Wapenbezit

Parlementariër Kazem Jalali zei tegen het semiofficiële persbureau Fars dat nog 150 mensen vastzitten die verdacht worden van onder meer wapenbezit of het vernielen van openbare eigendommen.

Vijftig anderen zijn opgesloten omdat ze ''agenten van onrust'' of ''leden van antirevolutionaire groepen'' zouden zijn.

President Ahmadinejad gelastte het hoofd van de rechtelijke macht dinsdag om alle opgepakte demonstranten die niet verdacht worden van ernstige delicten voor 7 augustus vrij te laten, meldde persbureau AFP.

Dodental

De autoriteiten maakten verder bekend dat tijdens de recentelijke botsingen tussen demonstranten van de oppositie en de politie dertig doden zijn gevallen. Tot dusver was er steeds sprake van twintig doden.

Opposanten zeggen dat het dodental veel hoger ligt, mogelijk rond de honderd. Volgens waarnemers houdt de vrijlating verband met de beëdiging op 5 augustus van Ahmadinejad voor een tweede termijn als president.

De machthebbers willen dat die ceremonie niet wordt overschaduwd door negatieve berichtgeving over de behandeling van politieke tegenstanders.