ROERMOND - Het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond heeft vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geëist tegen de 25-jarige Ferry B. uit Maasbracht.

 Hij zou materialen hebben geleverd, waarmee in 2008 in de Heldense bossen in Noord-Limburg drie valkuilen zijn gemaakt. Twee mensen vielen in de kuilen en raakten gewond.

Officier van Justitie C. Keeris vindt dat B. medeverantwoordelijk is voor meerdere pogingen tot doodslag en zware mishandeling.

B. heeft toegegeven dat hij voor één valkuil scherpe pinnen en latjes heeft geleverd, maar dat hij er verder niets mee te maken heeft.

Spookbos

Keeris weigerde dat te geloven. ''U bent meer dan leverancier, u wist wat de plannen waren, u bent mededader.''

Ze noemde de valkuilen in de buurt van een camping in de Heldense bossen een monsterlijke en lugubere daad. ''De Heldense bossen zijn in 2008 in een spookbos veranderd.''

TBS-waardig

B. heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestestoestand. Daarom kon het OM geen tbs eisen, alhoewel Keeris de daad wel tbs-waardig vindt. ''U geniet ervan als mensen lijden.''

Volgens B. handelde hij in opdracht van de 38-jarige Johan van L. Die vroeg hem om pinnen en latjes te leveren voor het maken van valkuilen.

Hennepplantages

B. zei dat Van L. daarmee hennepplantages op een privéterrein wilde beschermen tegen indringers.

''Als ik had geweten dat die valkuilen in openbare paden werden gegraven en dat onschuldige passanten het slachtoffer zouden worden, had ik de pinnen nooit geleverd'', hield B. de rechtbank voor.

Ongeloofwaardig

Die had grote moeite om zijn uitleg te volgen. ''Uw verhaal is ongeloofwaardig en onlogisch'', wierp rechtbankvoorzitter L. Crompvoets hem voor de voeten.

Van L. op zijn beurt beschuldigt B. van het graven van de valkuilen. De rechtbank noemde het opvallend dat de verklaringen van B. en Van L. 'spiegelbeelden' van elkaar zijn.

Geen toeval

Beiden geven exact dezelfde lezing van wat er is gebeurd, maar hun rol daarin is volkomen tegenstrijdig. ''Wie moeten wij geloven'', vroeg de rechter zich af. ''Het kan geen toeval zijn dat beide verhalen zo sterk op elkaar lijken.''

B. tipte in het voorjaar anoniem de politie dat Van L. de man van de valkuilen was, omdat hij het 'schandalig' vond wat Van L. deed.

Betonblokken

De politie volgde de mannen en trof onder meer bij B. de pinnen en houten latjes aan die werden gebruikt bij de valkuilen, en bij Van L. betonblokken en andere spullen om de vallen te maken.

Uitspraak volgt op 11 augustus. Ook Van L. ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. De man is nog verdachte, maar het is nog niet duidelijk wanneer hij eventueel voor de rechter moet komen.