AMSTERDAM - Het bedrijf Recool en de directeur daarvan gaan in hoger beroep in de Amsterdamse legionellazaak. Dat liet hun advocaat Pieter Hoogendam dinsdag weten.

De rechtbank veroordeelde Recool twee weken geleden tot een geldboete van 20.000 euro. De directeur kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Zij vond dat de twee medeverantwoordelijk waren voor de legionella-uitbraak in juli 2006 in Amsterdam.

Daardoor raakten zeker 29 personen besmet. Twee van hen overleden.

Onschuldig

Volgens Hoogendam vinden zijn cliënten dat hen geen blaam treft in de kwestie. Bovendien zouden er in de verschillende vonnissen van de rechtbank tegenstrijdigheden zitten.

Het bedrijf Axima kreeg van de rechtbank een boete van 40.000 euro, een manager van die firma een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Onduidelijk is nog of zij in hoger beroep gaan; hun advocaten waren dinsdag onbereikbaar voor commentaar.

Lagere eis

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten in geen van de zaken beroep aan te tekenen.

Hoewel de straffen lager waren dan het had geëist, komt de visie van de rechtbank in grote lijnen overeen met die van justitie, aldus een woordvoerster.

Bovendien is het OM blij dat bedrijven en personen verantwoordelijk zijn gehouden voor een legionella-uitbraak. Volgens de zegsvrouw is dat voor het eerst.

Post CS-gebouw

De uitbraak ontstond in de koeltoren van het Post CS-gebouw, vlakbij het Centraal Station.

Die was ruim een maand in bedrijf zonder de chemicaliën die noodzakelijk zijn om legionellagroei te voorkomen. Recool was de eigenaar van de toren, Axima huurde hem.