BRUSSEL - Uit de gevangenis in het Belgische Merksplas, ten oosten van Antwerpen, zijn dinsdag zes gedetineerden ontsnapt met behulp van een auto. Vier van hen konden na korte tijd weer gepakt worden.

Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT. Twee gedetineerden zijn nog spoorloos.

Volgens een woordvoerder van het Belgische gevangeniswezen maakten de zes gebruik van een ladder, die ze ergens in het gevangeniscomplex te pakken hadden gekregen, om over de buitenmuur te komen.

Twee vluchters konden vrijwel meteen door gevangenispersoneel in de kraag worden gevat.

De vier anderen gingen ervandoor in een gereedstaande vluchtauto. Daarin zat de 62-jarige moeder van een van de ontsnapten. Ze is later gearresteerd.

Klem

De politie zette onmiddellijk een klopjacht in. In het naburige Rijkevorsel reden de vier ontsnapten zich klem. Ze stapten uit en vluchtten te voet verder.

Twee van hen konden binnen vrij korte tijd worden aangehouden. Naar de andere twee wordt nog gezocht. Volgens Belgische media gaat het om 'zware jongens'.

Helikopter

Het betreft de tweede grote ontsnapping in België binnen enkele dagen. Vorige week donderdag ontkwamen uit de gevangenis van Brugge drie criminelen met een gekaapte helikopter. Zij zijn nog steeds voortvluchtig.

Eén van hen behoort tot de gevaarlijkste criminelen in België. De politie is er inmiddels in geslaagd de identiteit van de vrouw te achterhalen die de helikoper huurde waarmee de ontsnapping werd uitgevoerd. Het betreft de vriendin van een van de ontsnapten, meldden Belgische kranten dinsdag.

Beveiligingsmaatregelen

De Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck beloofde na de ontsnapping in Brugge extra beveiligingsmaatregelen voor een aantal gevangenissen.