BRUSSEL - De identiteit van de vrouw die donderdag drie zware criminelen met een gekaapte helikopter hielp ontsnappen uit de gevangenis in het Belgische Brugge, is achterhaald.

De Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad hebben dat dinsdag gemeld.

Het blijkt te gaan om de 24-jarige vriendin van een van de drie gevluchte gedetineerden. Haar stem werd herkend van een geluidsopname van een bedrijf waar de vrouw een helikopter had willen huren.

Dat bedrijf vertrouwde de zaak niet en weigerde met haar in zee te gaan. De vrouw stapte toen naar een ander helikopterverhuurbedrijf, waar het wel lukte.

Spoorloos

De drie ontsnapte criminelen zijn nog steeds spoorloos. Onder hen bevindt zich een van de beruchtste misdadigers van België.

Ook hun helpster, die zich aan de telefoon Kelly Verstraeten noemde, maar die in werkelijkheid Lesley D. heet, is nog niet gepakt.

Moeder

De moeder van Ashraf S. heeft haar zoon dinsdag in de krant Het Laatste Nieuws opgeroepen zijn vlucht te staken en zich over te geven aan justitie.

''Ashraf jongen, stop hiermee. Stop je vlucht en geef je over. Het voelt nu alsof je een dode zoon voor me bent'', zegt ze in de grootste krant van België.