AMSTERDAM - Steeds meer verdachten weigeren mee te werken aan onderzoek naar hun geestesvermogens dat wordt gebruikt bij het opleggen van tbs. Het tbs-systeem staat daarmee op losse schroeven.

Dit zei officier van justitie Huibert Donker dinsdagochtend in het Radio 1 Journaal.

Meer dan de helft van de cliënten laat zich niet onderzoeken in het Pieter Baan Centrum (PBC), de psychiatrische observatiekliniek van het ministerie van Justitie in Utrecht.

Donker denkt dat verdachten bang zijn voor tbs omdat ze vrezen nooit meer vrij te komen. Tbs'ers worden door psychiaters behandeld tot de rechter bepaalt dat de behandeling is afgerond.

Langere celstraf

Donker vindt die angst niet terecht en wijst erop dat de rechter de tbs-maatregel steeds na uiterlijk twee jaar moet toetsen. Een oordeel van het PBC is niet altijd nodig voor een veroordeling tot tbs.

Wie echter weigert om mee te werken aan het onderzoek in het PBC, krijgt vaker een langere celstraf opgelegd in plaats van tbs.

Groot risico

Donker wijst erop dat advocaten de verantwoordelijkheid hebben om de kans dat hun cliënten in herhaling vallen zo klein mogelijk te maken.

Hij vindt dat de strafpleiters weinig rekening houden met algemene belangen en te veel bezig zijn met 'kortetermijnpolitiek'. De aanklager spreekt van een groot risico voor de samenleving als deze groep verdachten zonder behandeling weer op straat komt.

In december meldde het televisieprogramma Nova nog dat grofweg honderd van de 250 criminelen die jaarlijks naar het PBC worden gestuurd hun medewerking aan het onderzoek weigeren.