AMSTERDAM - Journalist en literair criticus Michaël Zeeman is maandagavond op 50-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam overleden. Zeeman stierf aan een hersentumor die een maand geleden was ontdekt.

Dat heeft de Volkskrant bekendgemaakt. Zeeman was voor deze krant onder meer enige tijd correspondent in Rome. (video)

Zeeman schreef sinds 1980 in tal van dag- en weekbladen over kunst en literatuur, filosofie en cultuurpolitiek. In 1988 werd hij stafmedewerker letteren van de Rotterdamse Kunststichting. Vanaf 1991 schreef hij voor de Volkskrant.

Zelf publiceerde hij ook poëzie, essays en proza. Voor zijn poëziedebuut Beeldenstorm kreeg hij in 1991 de C.Buddingh'-prijs. In 2002 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan de Nederlandse, geschreven cultuur. Ook presenteerde hij voor de VPRO het televisieprogramma Zeeman met Boeken.

Onschatbare waarde

''Hij is van onschatbare waarde voor de Volkskrant geweest', zegt hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes in een reactie op de website van zijn krant.

''Zijn belezenheid was bijna ongeëvenaard in de Nederlandse journalistiek en hij schreef prachtig. En hij was snel. Je kon hem bellen en als het nodig was, had je binnen een uur een stuk.''

Europeaan

Zeeman was een 'echte Europeaan', zegt Broertjes. ''Hij heeft jaren in Rome gewoond, en hij had vanaf 1 juli in Berlijn willen gaan wonen, meer in het centrum van Europa.

Zijn columns waren doorwrocht van geloof in het ideaal van culturele en etnische samenwerking. Hij was de man van de renaissance en de Verlichting. De wereld was zijn werkterrein.''