AMSTERDAM - Dierenrechtenactivist Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker, ontkent dat hij plannen had voor een aanslag op koningin Beatrix.

''Dat is uit de lucht gegrepen. Ik heb totaal niks tegen de koningin en de koninklijke familie'', zei Janssen maandag in het programma Nova.

''Dat ze bont dragen, wil niet zeggen dat ik tegen de personen zelf ben. Ik steun alleen de keuzes niet die ze maken.''

De 24-jarige Janssen werd vorige week opgepakt op verdenking van het beramen van een aanslag op de koningin en het bezit van een vuurwapen. Zaterdag werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hij blijft wel verdachte. Het vuurwapen is niet gevonden.

Vuurwapen

Janssen zei maandag nooit een vuurwapen in handen te hebben gehad. ''Ik wil niks met die dingen te maken hebben'', zei hij.

''Ik ben tegen geweld tegen mens, dier en milieu. Van vuurwapens komt alleen maar narigheid.'' Janssen verklaarde een brief naar koningin Beatrix te hebben geschreven waarin hij zegt dat ze niet bang hoeft te zijn voor hem.

De advocaat van Janssen, Gerard Spong, zei te vermoeden dat het 'Karst T.-syndroom' een rol heeft gespeeld bij de aanhouding van zijn cliënt.

Verklaringen

De verdenking was volgens Janssen en zijn advocaat gebaseerd op gedetailleerde verklaringen van één persoon, de ex-vriendin van Janssen. Deze relatie was volgens de dierenrechtenactivist niet op een soepele manier beëindigd.

Spong zei te verwachten dat het onderzoek binnenkort wordt afgerond. Dan wil hij een schadevergoeding eisen van justitie. ''Hij heeft zes dagen ten onrechte in een cel gezeten. Dat is geen pretje'', aldus de advocaat.