BRUSSEL - Alle 27 EU-lidstaten verwelkomen de aanvraag van IJsland om lid te worden van de unie. Maar Nederland eist wel dat IJsland eerst het bedrag van 1,3 miljard euro terugbetaalt dat het nog van dit land tegoed heeft. ,,Anders kan er van toetreding geen sprake zijn.''

De Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Tom de Bruijn, heeft dat maandag gezegd na afloop van een bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken. De Bruijn verving daar minister Maxime Verhagen.

Het bedrag dat Nederland nog moet ontvangen van IJsland houdt verband met de compensatie van spaartegoeden van de omgevallen bank Icesave.

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft bij IJsland nog een lening uitstaan. Daarbij gaat het om 2,7 miljard euro.

Britten

De Britten hebben er volgens ingewijden maandag eveneens op aangedrongen dat IJsland snel over de brug komt met het geld, maar ze deden dat ''in meer algemene termen''.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Europese Commissie gevraagd op een rijtje te zetten welke onderwerpen met IJsland besproken moeten worden bij de toetredingsonderhandelingen.

Naar verwachting is dat rapport, waarin volgens eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) de uitstaande schulden van IJsland een belangrijk punt vormen, eind dit jaar af. Daarna zouden de daadwerkelijke onderhandelingen kunnen beginnen.

Snel

Naar verwachting kan IJsland vrij snel tot de EU toetreden. Het is al lid van de Europese Economische Ruimte, een economisch akkoord tussen een groot aantal Europese landen.

Het voldoet daarmee al aan zo'n twee derde van de voorwaarden die gelden voor toetreding tot de EU. Zelf verwacht IJsland in 2012 EU-lid te kunnen worden.

EU-voorzitter Zweden ontkende dat IJsland bevoordeeld wordt ten opzichte van de Balkanlanden. Rehn voegt daar nog aan toe dat ''de weg van IJsland dan misschien korter is, maar niet per se makkelijker''.