IJMUIDEN - Reddingsbrigades hebben afgelopen week een recordaantal reddingen uitgevoerd. In een week tijd zijn 93 personen uit een levensbedreigende situatie gered.

Dat liet de Reddingsbrigade Nederland maandag weten. In totaal zijn in die week 758 hulpacties uitgevoerd, waarvan 198 voor baders of zwemmers, 102 voor opvarenden en 418 EHBO-gevallen.

Er werden veertig vermiste of gevonden kinderen met hun ouders of begeleiders herenigd. Twee personen zijn afgelopen week omgekomen op en rond het water.

Toezicht

In een geval gebeurde dat bij een recreatieplas waar geen toezicht van een reddingsbrigade is.

Volgens een woordvoerder gaat het hard dit jaar met reddingsacties. In vergelijking met vorig jaar zijn er deze zomer vanaf 29 juni al meer reddingen uit levensbedreigende situaties geweest dan vorig jaar over zes weken in totaal.

Levensbedreigend

Dit jaar voerden de reddingsbrigades vanaf 29 juni 2793 acties uit. Daarvan ging het in 223 gevallen om levensbedreigende situaties.

Vorig jaar werden er 214 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. Toen voerden de brigades in totaal 8104 acties uit.

Misleidend

Volgens de zegsman is het matige zomerweer van nu misleidend. ''Risico's zijn er altijd op en rond het water. Als er minder dagjesmensen op de zon af komen, zijn er juist weer veel watersporters die profiteren van de ruimte."

"Daarvan kwamen er veel in de problemen, omdat wind en stroming toch sterker bleken dan gedacht.''

Kinderen

Volgens hem zijn er dit jaar ook veel alarmeringen van kleine kinderen met zogenoemde 'vlinderzwembandjes' om hun armen, die afdrijven door de wind. Hij adviseert ouders hun kind een speciaal reddingsvest aan te trekken en bij hen te blijven.