AMSTERDAM - Het CDA geeft aanstaande zaterdag voor het eerst acte de présence op de roemruchte Canal Parade in Amsterdam.

Tweede Kamerlid en woordvoerder homo-emancipatie Corien Jonker vaart samen met ongeveer veertig christelijke homo's en lesbiënnes mee op het 'heilig bootje', liet de organisatie van de veertiende Gay Pride maandag weten.

''Als CDA hopen wij dat onze deelname leidt tot meer dialoog'', motiveert het Kamerlid haar deelname.

Dialoog

''Dialoog tussen homoseksuelen met en zonder christelijke achtergrond. Maar zeker tussen christelijke homoseksuelen en de kerken. Religie staat voor mij voor acceptatie. Hopelijk creëert het een opening en kunnen we elkaar hier meer en meer in vinden.''

Het 'heilig bootje' heeft als motto 'christen en homo - gewoon buitengewoon', waarmee de deelnemers bedoelen dat homoseksueel en christen zijn samen kunnen gaan.

Jonker vindt het goed dat christenen meevaren in de botenparade. ''Acceptatie om wie je in essentie bent, mag geen uitzonderingen kennen.''

Gevoelig

Onlangs verbood de EO presentator Manuel Venderbos mee te varen in de Canal Parade. Het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP) had hem hiervoor uitgenodigd.

De Evangelische Omroep wil eigen 'vormen en middelen' kiezen om het 'gevoelige onderwerp' homoseksualiteit onder christenen bespreekbaar te maken, liet een woordvoerder weten.

Plasterk

De PvdA-bewindslieden van onderwijs, minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Sharon Dijksma, varen dit jaar opnieuw mee met een eigen OCW-boot tijdens de Canal Parade.

Ze willen nu aandacht vragen voor de positie van homoseksuele leerlingen, leerkrachten en ouders. Onderzoek van de onderwijsinspectie wees eerder uit dat de meeste homoseksuele leerlingen niet voor hun geaardheid uit durven te komen.

Op de OCW-boot varen vooral docenten en leerlingen mee.

Hoogtepunt

De Gay Pride is zondag officieel begonnen. Amsterdam staat de hele week bol van de activiteiten voor homo's en lesbiënnes. De Canal Parade is traditioneel een van de hoogtepunten en trekt elk jaar honderdduizenden toeschouwers.