WASHINGTON - Een conceptrapport over de speurtocht naar massavernietigingswapens in Irak levert geen hard bewijs dat Irak dergelijke wapens bezat toen de Verenigde Staten het land in maart binnenvielen. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender ABC maandag.

ABC baseert zich op niet nader genoemde functionarissen. Volgens de zender zal het rapport ingaan op Iraks streven om de capaciteit te behouden om biologische, chemische of nucleaire wapens te produceren. Het rapport is geschreven door de voormalige VN-wapeninspecteur David Kay.

Volgens een functionaris van een inlichtingendienst is het verslag van Kay over de zoektocht nog niet klaar. Hij omschreef het verhaal van ABC als pure speculatie. Een hoge medewerker van het Pentagon zei dat Kay ergens in de komende weken met een interim-rapport komt.

Amerikaanse troepen zoeken in Irak naar bewijzen van massavernietigingswapens, maar hebben tot nu toe nog niets gevonden. Amerikaanse functionarissen meldden in juli dat ze documenten hadden ontdekt die wezen in de richting van een programma om dergelijke wapens te ontwikkelen.