DEN HAAG - Bij Paleis Noordeinde in Den Haag hebben zich dinsdagochtend de eerste Oranjefans verzameld. Daar en elders in de binnenstad treffen diverse medewerkers de laatste voorbereidingen voor prinsjesdag. Ze hangen bloemen aan het balkon van het paleis en inspecteren de route die de Gouden Koets zal afleggen. De politie zet dranghekken klaar.

Her en der langs de route hadden zich al Oranjefans op stoeltjes geposteerd en op het Lange Voorhout zaten de eerste mensen al op hun gehuurde plaatsen op de tribune van het promotiebureau van de stad Den Haag.

Auto's

Veel was er voor de enthousiastelingen nog niet te zien, behalve dan het wegslepen van de laatste auto's en de aanvoer van de eerste Oranjegezinde senioren per bus. In de stad is veel vlagvertoon.

Naar verwachting zullen tienduizenden mensen in verband met prinsjesdag naar de Hofstad afreizen. De rijtoer met de Gouden Koets om 13.00 uur en de balkonscène bij paleis Noordeinde even na 14.00 uur trekken elk jaar veel bekijks.

Hoeveel mensen op de rijtoer en balkonscène zullen afkomen, is nog niet duidelijk. Vorig jaar waren er volgens de politie ongeveer 100.000 bezoekers. Het mooie nazomerse weer kan tot een hogere opkomst leiden.

Wuiven

Als alles volgens plan verloopt, verschijnen koningin, prinsen en prinsessen even na 14.00 uur op het balkon van Noordeinde om het publiek toe te wuiven.

Vorig jaar kwamen volgens de politie circa 100.000 bezoekers naar de rijtoer. In 2001 lag dat aantal beduidend lager: toen werd prinsjesdag sober gehouden omdat kort daarvoor de terreuraanslagen op onder meer het World Trade Centre in New York plaatshadden.

Vertragingen en omleidingen

Het verkeer krijgt dinsdag vanaf ongeveer 10.45 uur te maken met vertragingen en omleidingen. Diverse straten in het stadscentrum worden afgesloten. Bussen moeten omrijden, trams mogen alleen stapvoets door de afzettingen.

Vlak voordat de rijtuigen passeren, legt vervoersbedrijf HTM touwen in de tramrails, zodat de koetswielen niet klem komen te zitten. Tegen 15.00 uur wordt alles weer vrijgegeven.