WASHINGTON - Uit angst voor de orkaan Isabel zijn maandag in de Amerikaanse staat North Carolina de eerste evacuaties begonnen. Ongeveer negenhonderd inwoners van een eilandje voor de oostkust zijn naar het vasteland overgebracht, meldden lokale media. De gouverneur van Virginia heeft de noodtoestand al uitgeroepen.

Het hoogtepunt van de storm zal volgens deskundigen donderdagmiddag plaatselijke tijd de oostkust treffen. Isabel is nu nog 1200 kilometer van North Carolina verwijderd. In de loop van de dag is Isabel met windsnelheden van 205 kilometer per uur afgezwakt tot een orkaan van categorie drie. Het Nationaal Orkaan Centrum in Miami spreekt echter nog steeds van een 'monsterstorm'.

Ook de Amerikaanse marine wil geen risico lopen. De Atlantische vloot van de US Navy is gestationeerd in de haven van Norfolk. De circa zeventig oorlogsschepen waaronder het nieuwe vliegdekschip USS Ronald Reagan bereiden zich voor op een mogelijke evacuatie naar open zee om schade door het noodweer te voorkomen. De laatste keer dat deze kostbare operatie werd uitgevoerd was in 1999.

In dat jaar trof de orkaan Floyd de oostkust van de Verenigde Staten. Deze veroorzaakte enorme overstromingen in North Carolina. Toen Floyd de kust bereikte was het een storm van de tweede categorie, hoewel de orkaan eerder op zee veel sterker was. Floyd kostte het leven aan 56 mensen en veroorzaakte voor meer dan 4,5 miljard dollar aan schade.