BRUSSEL - De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespreken maandag in Brussel de aanvraag van IJsland om tot de unie te mogen toetreden.

IJsland heeft dat verzoek donderdag formeel gedaan. Het land hoopt in 2012 EU-lid te kunnen worden.

De EU-ministers zullen de Europese Commissie naar verwachting vragen om op een rijtje te zetten in hoeverre IJsland klaar is voor de toetredingsonderhandelingen.

Icesave

Een belangrijk struikelblok lijken de bedragen die IJsland nog moet terugbetalen aan Nederland en Groot-Brittanië voor compensatie van de gedupeerden van de omgevallen bank Icesave. Het gaat om respectievelijk 1,3 en 2,7 miljard euro.

Wat de Tweede Kamer betreft mag IJsland pas EU-lid worden als dat geld op tafel komt. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft het punt al aangekaart bij zijn IJslandse collega.

Verhagen is er maandag in Brussel overigens niet bij. De Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de EU vervangt hem.

Uitstel

Het parlement van IJsland stelde vorige week een stemming over het terugbetalen van de spaartegoeden nog uit tot begin augustus. Veel IJslanders zijn boos dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de schulden van particuliere banken.