ANCHORAGE - Sarah Palin, de voormalige Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten, heeft afgelopen weekeinde met meerdere barbecuefeesten afscheid genomen als gouverneur van Alaska.

Ze liet niets los over haar politieke ambities, ook niet of ze in 2012 een gooi wil doen naar het presidentschap.

De 45-jarige Palin maakte op 3 juni bekend dat ze als gouverneur zou vertrekken. Ze bekleedde het hoogste ambt in Alaska sinds november 2006. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen vorig jaar koos de Republikeinse kandidaat John McCain tot verrassing van vriend en vijand Palin tot zogenoemde running mate.

Blok aan het been

Ze leek aanvankelijk een goede keuze. Met haar uitspraken deed Palin het goed bij het meest conservatieve en religieuze deel van de Republikeinse achterban.

In een later stadium werd Palin een blok aan het been van McCain. Ze blunderde een aantal keer in interviews met belangrijke media, waardoor ze het onderwerp werd van spot. Ook kwam aan het licht dat McCain en Palin het op een aantal onderwerpen oneens waren met elkaar.

McCain verloor uiteindelijk de race om het presidentschap van de Democraat Barack Obama, waarop Palin terugkeerde naar Alaska.

Media

Palin haalde tijdens haar afscheidstoespraak in Anchorage uit naar de media, die haar en haar gezin oneerlijk zouden hebben behandeld. Ze zei dat de media op moeten houden met het verzinnen van verhalen. Een geliefd onderwerp van de media was haar dochter, een ongehuwde moeder.

Palin wordt opgevolgd door de 46-jarige Sean Parnell, die al vicegouverneur van Alaska was.