BERLIJN - Enkele honderden demonstranten hebben zaterdag in Berlijn en Düsseldorf geprotesteerd tegen geweld en onderdrukking in Iran.

De betogers eisen vrijlating van Iraniërs die na de omstreden stembusgang van 12 juni de straat opgingen en daarom werden opgepakt.

Zij riepen westerse regeringen op Iran krachtiger te boycotten.

Amnesty International

De protesten maken deel uit van een wereldwijde actie die wordt gesteund door onder meer Amnesty Internatonial, Human Rights Watch en Reporters without Borders.

''In Iran wordt de grondwet sinds zes weken met voeten getreden'', aldus Monika Lüke, hoofd van Amnesty in Duitsland.

Hongerstaking

Ondertussen ging de hongerstaking verder van enkele tientallen ex-politieke gevangenen uit Iran voor de Brandenburger Tor, een historische stadspoort van Berlijn. Ze willen nog tot zondag doorgaan. Ze eisen afschaffing van de doodstraf in Iran en scheiding van kerk en staat.

In tientallen steden wereldwijd vinden zaterdag protesten plaats tegen de onderdrukking van de oppositie in Iran. In Parijs staat bijvoorbeeld een bijeenkomst gepland voor de Eiffeltoren aan het eind van de middag.

Actiecomité United4Iran (Verenigd voor Iran) verwacht wereldwijde protesten voor Iraanse ambassades en andere plaatsen.

Protest Amsterdam

Op het Museumplein in Amsterdam was zaterdagmiddag een manifestatie tegen het optreden van het Iraanse regime. Volgens de organisatie waren er circa tweeduizend deelnemers, de politie dacht dat het er ruim duizend waren.

De actievoerders zijn het niet eens met de harde wijze waarop Teheran de protesten van burgers tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen heeft aangepakt. Zij spreken van een schending van de mensenrechten.

Sinds de omstreden herverkiezing van de uiterst conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad op 12 juni is het onrustig in de islamitische republiek. De oppositie beschuldigt de machthebbers van fraude bij de stembusronde. Er zijn massale protesten geweest, maar de autoriteiten hebben die met harde hand de kop ingedrukt.

Karoubi

De Iraanse presidentskandidaat Mehdi Karoubi, die vorige maand de verkiezingen verloor, liet zaterdag weten dat hij vindt dat gevangenen door de Iraanse inlichtingendiensten slechter behandeld worden dan Palestijnen door de Israëliërs in het bezette Palestina.

De uitspraak is opmerkelijk, vooral omdat Iran en Israël aartsvijanden zijn.