AMSTERDAM – Op de vakantieroutes richting Zuid-Frankrijk staan zaterdag lange files. Aan het begin van de middag stond er in totaal al 450 kilometer file, meldt de ANWB.

Op de A7 van Lyon naar Orange staat het verkeer zelfs over 90 kilometer stil.

Ook op andere routes is het druk. Op de A9 tussen Montpellier en de Spaanse grens staat bij elkaar 57 kilometer file en van Parijs naar Bordeaux, op de A10, staat bij elkaar 81 kilometer file.

Alpentunnels

Vorig weekend viel het volgens de ANWB nog mee met de drukte in Frankrijk, toen was het vooral bij de tunnels in de Alpen erg druk.

Dit weekend viel het in Zwitserland en Oostenrijk juist mee. Stonden vakantiegangers vorige week nog respectievelijk zeven en vijf uur vast voor de Tauern- en Gotthardtunnel, was dat nu ‘slechts’ twee uur bij beide tunnels.

Pech

Bij het Franse ANWB-steunpunt in Lyon hebben de medewerkers zaterdag de handen vol aan Nederlanders die om hulp vragen, in de meeste gevallen omdat hun voertuigen kuren vertoonden.

Rond 13.00 uur waren er zo'n duizend telefoontjes binnengekomen. Vorige week zaterdag kwamen er in Lyon in totaal ongeveer 1800 telefonische hulpvragen binnen. ''Ik denk dat wij vandaag richting tweeduizend gaan'', aldus een ANWB-woordvoerder.

De drukste dag wordt op 1 augustus verwacht, dan is het officieel zwarte zaterdag.

Nederland

Ook in Nederland is het zaterdag volgens de ANWB-woordvoerder opvallend druk. De verkeersdienst turfde aan het begin van de middag dertien files met een totale lengte van 50 kilometer.

Het recreatie- en vakantieverkeer kampte onder meer met ongelukken, zoals op de A27 tussen Utrecht en Gorinchem ter hoogte van Noordeloos. Daar stond een file van 8 kilometer.