BRUSSEL - Interpol heeft het signalement van de drie gedetineerden die donderdag uit de gevangenis in het Belgische Brugge ontsnapten, naar 187 landen gestuurd. Belgische media hebben dat zaterdag gemeld.

Tot dusver ontbreekt van het drietal ieder spoor. Eén van hen, Ashraf S., staat bekend als een van de gevaarlijkste criminelen in België.

Het drietal wist uit de gevangenis te komen met behulp van een door handlangers gekaapte helikopter.

De piloot werd onder bedreiging met een vuurwapen gedwongen op de binnenplaats van de strafinrichting te landen.

Netten

De Belgische minister van Justitie, Stefaan De Clerck, heeft inmiddels aangekondigd dat er over alle binnenplaatsen van de Brugse gevangenis netten gespannen zullen worden om herhaling van deze ontsnapping onmogelijk te maken.

Ook vier andere Belgische gevangenissen krijgen een 'antihelikopterbeveilging'. De directeur van het Belgische gevangeniswezen en zijn gezin en enkele politie-inspecteurs worden extra beveiligd. S. heeft hen eerder met de dood bedreigd.

Wapens

Ook bedrijven in België die helikopters verhuren, zijn van plan voorzorgsmaatregelen te nemen, aldus de Vlaamse publieke omroep VRT. Ze gaan controleren of klanten wapens bij zich hebben.

De ontvoering werd verricht met een helikopter die gehuurd was in Diksmuide. De vrouw die dit deed, had het eerst geprobeerd bij een ander bedrijf, maar dat vertrouwde de zaak niet. Ook deze vrouw is nog niet opgespoord.

De Belgische politie heeft zaterdag een opsporingsbericht verspreid voor de gestolen auto waarmee de gedetineerden er na hun ontsnapping vandoor gingen. Het betreft een zwarte Mercedes.