RIJSWIJK - De medewerkster van de geheime dienst AIVD die is opgepakt voor het lekken van staatsgeheimen, ontkent dat ze hieraan schuldig is.

Ook zou de 39-jarige vrouw uit Voorburg geen staatsgeheime gegevens hebben verkocht of mee naar huis hebben genomen.

Dat zegt haar advocaat H. van Kregten zaterdag in het AD.

De raadsman laat verder weten dat dit in zijn visie op basis van de informatie die hij tot nu toe van het Openbaar Ministerie (OM) heeft gekregen, ook niet blijkt. De vrouw werd op 18 juni samen met haar partner, een oud-medewerker van de AIVD, aangehouden.

Telegraaf

Ook Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf is verdachte in deze zaak. Zij publiceerde volgens de AIVD en het OM op basis van staatsgeheime informatie op 28 maart het artikel 'AIVD faalde rond Irak'.

Het lekken, het in bezit hebben en het verspreiden van staatsgeheimen is verboden. De inlichtingendienst werd bewust van een lek in de organisatie toen De Telegraaf het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart publiceerde.

Intern onderzoek

Daarin stond dat de dienst het kabinet op het verkeerde been had gezet in de aanloop naar de oorlog tegen Irak door 'klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten' over te nemen.

Het artikel was gebaseerd op de uitgelekte informatie. De AIVD begon daarop een intern onderzoek en kwam zo op het spoor van de eigen medewerkster, haar partner en Van der Graaf.

Voorarrest

De resultaten van het eigen onderzoek droeg de AIVD over aan het OM. De drie werden vervolgens aangemerkt als verdachte. De AIVD-medewerkster en haar partner zitten nog steeds in voorarrest.

Toen Van der Graaf weigerde de geheime stukken van de AIVD terug te geven, is ook in haar woning een inval gedaan. Daar zijn toen alsnog spullen in beslag genomen, waaronder waarschijnlijk de staatsgeheime documenten.