SEOUL - Het communistische regime in Noord-Korea test chemische en biologische wapens op mensen. Vooral geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen worden voor de experimenten misbruikt.

Dat heeft een Noord-Koreaanse overloper gezegd in een vrijdag gepubliceerd interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

''Als je mentaal of fysiek gehandicapt geboren wordt, zegt de regering dat je het beste een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij als proefkonijn'', zegt Im Chun-yong, een voormalige commandant van de Noord-Koreaanse elitetroepen, die tien jaar geleden uitweek naar Zuid-Korea.

Eerder waren al berichten over experimenten op politieke gevangenen in het totalitaire en geïsoleerde land naar buiten gekomen. Maar dat voor dergelijke nazipraktijken ook kinderen zijn misbruikt, was nog onbekend.

Superieuren

Im hoorde van zijn eigen soldaten verhalen over de tests. Een van de mannen moest een geheime basis bewaken, waar een aantal mensen in een glazen kamer werd gestopt. Er werd gas in de kamer gepompt en artsen controleerden vervolgens hoelang het duurde voor de testpersonen stierven.

Ook vertelt Im over een militaire commandant die door zijn superieuren werd gedwongen zijn 12-jarige geestelijk gehandicapte dochter mee te geven. Van het meisje is nooit meer iets vernomen.

Onvoorspelbaar

Tien jaar lang hield hij het gruwelijke verhaal voor zich omdat het volgens hem te erg was om aan te denken. Omdat Im met gezondheidsproblemen kampt en Noord-Korea zich de laatste tijd steeds onvoorspelbaarder gedraagt, besloot hij naar buiten te treden.