DEN HAAG - Artsen tegen wie een klacht is ingediend, kunnen voortaan meteen worden geschorst. Nu mag een arts die in de fout is gegaan, nog doorwerken tot een tuchtcollege over hem heeft geoordeeld.

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Door de snelle schorsing kunnen patiënten beter zien dat een arts zijn werk niet goed doet. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan de directe schorsing alleen opleggen als het vermoeden bestaat dat er ernstige schade ontstaat als hij blijft doorwerken.

Aanleiding

Aanleiding voor de maatregel is de zaak van een neuroloog van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, die bij tientallen patiënten een foute diagnose stelde.

De IGZ had in een eigen terugblik op deze zaak al gepleit voor sneller ingrijpen. Ook zouden patiënten er gemakkelijker achter moeten kunnen komen dat er tegen een arts maatregelen zijn genomen.

Lijst

Klink besloot al eerder dat er een Nederlandse lijst komt waarop te zien is welke specialisten, huisartsen en verpleegkundigen een straf aan de broek hebben gekregen.

Tot nu kunnen deze gegevens alleen op geboortedatum van de arts opgezocht worden, straks zijn ze ook voor de patiënt op naam te achterhalen. Eind dit jaar moet deze lijst er zijn.

Internet

Klink heeft zijn Europese collega's voorgesteld de zwarte lijsten van EU-landen via internet met elkaar te verbinden.

Zo moet een gestrafte arts minder gemakkelijk in een ander land aan de slag kunnen gaan. De Enschedese neuroloog bleek later in Duitsland aan het werk te zijn gegaan.

Zoden

Lode Wigersma, directeur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) vindt de mogelijkheid tot directe schorsing een goede zaak, maar verwacht niet dat de maatregel op zich veel zoden aan de dijk zet.

''Dit treft alleen de ernstige gevallen van artsen tegen wie klachten lopen. Het gros van de disfunctionerende artsen blijft hiermee gewoon doorwerken'', aldus Wigersma.