AMSTERDAM - Twee homoseksuelen zijn in de nacht van woensdag op donderdag belaagd en mishandeld op het Rembrandtplein in Amsterdam.

Een van hen is een bestuurslid van ProGay, de organisator van de Gay Pride in de hoofdstad. Voorzitter Frank van Dalen van die stichting bevestigde vrijdag een bericht van die strekking in De Telegraaf.

Volgens Van Dalen, die citeerde uit de aangifte die Braakhuis en zijn kennis deden, stonden de twee voor een café te zoenen als afscheid. Een groepje jongens schold de twee uit voor onder meer ''kankerhomo''.

Toen de kennis van Braakhuis daar iets van zei, kreeg hij een klap en viel op de grond. Een aantal jongens schopte op hem in. Ook Braakhuis kreeg een klap.

Homofoob

Van Dalen noemt het incident een letterlijk voorbeeld van homofoob geweld. ''Er zijn de laatste tijd relatief weinig geweldsgevallen tegen homoseksuelen, mede door goede controle door de politie, maar de intimidatie en pesterijen gaan gewoon door. Het is typisch een voorbeeld van 'als je je weerbaar opstelt, zullen ze je wel een lesje leren'.''

De politie laat weten het incident hoog op te nemen en is op zoek naar getuigen van de vechtpartij. Ze kon vier verdachten direct na het misdrijf aanhouden.

Vrije voeten

Het zijn mannen van 19 tot 21 jaar uit Amsterdam, Voorhout, Leidschendam en Oegstgeest. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar blijven verdachte. Een vijfde persoon ging er na het incident vandoor en is nog spoorloos.

Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat locoburgemeester Carolien Gehrels inmiddels contact heeft gehad met de slachtoffers. Hij noemde het incident ''verschrikkelijk''.

Maatregelen

De zegsman wees erop dat Amsterdam de afgelopen tijd veel maatregelen heeft genomen om geweld tegen homo's aan te pakken. Zo is er sinds kort cameratoezicht in de Reguliersdwarsstraat, het centrum van de Amsterdamse homoscène.

''Aan de een kant hebben we het gevoel dat we op de goede weg zijn, maar dit laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is dat we daarmee keihard aan de slag zijn.''

De Gay Pride begint zondag en duurt een week. De bekende botenparade door de grachten is volgende week zaterdag.