PRAAG/WARSCHAU/WENEN - Noodweer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Polen en Tsjechië aan tien mensen het leven gekost. In Oostenrijk vielen tientallen gewonden.

Polen kreeg de zwaarste klap. Daar kwamen zeker acht mensen om door noodweer. Er vielen zeker vijftig gewonden. De meeste mensen kwamen om door omvallende bomen, aldus nieuwszender TVN24.

Vooral het zuidwesten had het zwaar te verduren. Een man verdronk, toen zijn boot omsloeg. Harde wind beschadigde volgens de brandweer tientallen stroomleidingen. Veel daken werden van huizen afgerukt.

Nederlanders

In buurland Tsjechië viel één dode. Het noodweer ging er tekeer in het noorden en westen van het land. In Liberec kwam een 75-jarige vrouw om toen ze getroffen werd door een vallende tak.

Zeker drie Nederlanders raakten gewond door het noodweer. Veel treinen kunnen niet rijden omdat er omgevallen bomen op het spoor liggen. Er is veel schade aan gebouwen.

Oostenrijk

Door harde wind, slagregens en hagelbuien raakten in het midden en oosten van Oostenrijk tientallen mensen gewond, aldus de publieke zender ÖRF. Tienduizenden huishoudens zaten vrijdagochtend zonder stroom.

Meer dan vijftig transformatorhuisjes zijn beschadigd. In delen van de deelstaat Salzburg is het catastrofealarm afgekondigd.

In Duitsland sloeg het noodweer donderdagmiddag- en avond al toe. Twee mensen raakten lichtgewond. Verder is er redelijk wat materiële schade, aldus de ARD.

Hitte

Intussen kampen Zuid-Europa en Zuidoost-Europa met de hitte. In Servië kwam een 66-jarige man om door de warmte. In Turkije, Griekenland en de Balkan lopen de temperaturen in de schaduw op tot ruim boven 40 graden Celsius.

In Spanje en op het Franse eiland Corsica en het naburige Italiaanse eiland Sardinië woeden bosbranden.