HOEVELAKEN - De kans dat een brommer of scooter wordt gestolen is tien keer zo groot als de kans op autodiefstal. Dat concludeert de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVc) op basis van de halfjaarcijfers over 2009 van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Deze werden vrijdag bekendgemaakt.

In de eerste maanden van dit jaar werden 5770 brommers en scooters ontvreemd, tegen 5483 auto's. Maar van die laatste rijden er ongeveer tien keer zo veel rond.

Op beide fronten zijn de aantallen ontvreemde voertuigen iets teruggelopen. In de eerste helft van 2008 werden 5738 auto's gestolen en verdwenen 5829 bromfietsen en scooters.

Het aantal gestolen lichte bedrijfsauto's en motorfietsen steeg het eerste halfjaar vergeleken met 2008. Er werden minder vrachtwagens en aanhangers meegenomen.

Golf

Bij de personenauto's blijft de Volkswagen Golf onbetwist het populairst onder de dieven terwijl het gilde wat betreft brommers en scooters het oog het meest laat vallen op de Piaggio.

Brommers en scooters worden het vaakst gestolen door ze in een busje te laden en weg te rijden. De STAVc zal er bij gemeente voor pleiten dat er meer ankerpunten in de straten komen waarmee bezitters hun tweewieler ''aan de aarde'' kunnen vastmaken.

In de regio Amsterdam verdwijnen in alle categorieën de meeste voertuigen.