HILVERSUM - Door geld- en personeelsgebrek is er in ziekenhuizen een groot tekort aan bedden op de speciale afdelingen voor intensieve zorg voor kinderen. Daardoor krijgen jaarlijks ongeveer duizend ernstig zieke kinderen niet de zorg die ze nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de inspectie voor de gezondheidszorg.

Inspecteur-generaal H. Kingma zei maandagmorgen in het Radio 1 Journaal dat er jaarlijks in Nederland ruim 4500 kinderen op de intensive care (IC) zouden moeten worden opgenomen. Er is volgens hem een capaciteitstekort van meer dan 25 procent.

Op zich zijn er voldoende intensivecarebedden voor kinderen, constateert de inspectie. Ze staan echter leeg omdat er geen geld en personeel is om ze te vullen. "Dit leid tot grote frustratie waardoor kinderarsten afknappen", aldus Kingma.

De inspectie constateert verder dat de helft van de ziekenhuizen onvoldoende kennis heeft om kinderen -als dat nodig is- op tijd op een kinder-IC te krijgen. "Hierdoor gaan kostbare minuten verloren", zei Kingma.

Om een deel van de capaciteitsproblemen op te lossen is het volgens de inspectie nodig dat ziekenhuizen meer samenwerken en coördineren. Verder moet het geld voor de kinder-IC worden "geoormerkt", vindt Kingma, waardoor het nergens anders aan kan worden besteed.

"Minister Borst zou dat geld onder de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen moeten laten vallen. Dan kunnen we controleren wat er met dat geld wordt gedaan en wat het oplevert," aldus de inspecteur-generaal.