BRUSSEL - Uit de gevangenis in het Belgische Brugge zijn donderdag drie gevangenen ontsnapt met een gestolen helikopter.

De piloot werd gedwongen op de binnenplaats te landen op een moment dat de gedetineerden werden gelucht. De drie wisten zo weg te komen.

Het gaat om drie 'zware jongens', zegt een woordvoerder van justitie in Brugge tegen de VRT. De helikopter werd achtergelaten in Aalter, tussen Brugge en Gent.

Bij de ontsnapping is een van de helpers die in de helikopter zat achtergebleven in de gevangenis.

Tankstation

De ontsnapte gevangenen en hun helpers probeerden vervolgens een auto aan te houden. Dat lukte bij de derde poging.

Ze verdwenen met de vrouwelijke bestuurder, beroofden een tankstation en zetten de vrouw vervolgens uit de auto in de buurt van Gent. Ze was ongedeerd. De bajesklanten zouden op weg zijn naar Brussel. Er is een massale zoekactie op touw gezet.

Kaping

De helikopter werd kort voor de ontsnapping gekaapt bij de luchthaven van Ursel. De helikopterpiloot werd gedwongen naar de gevangenis te vliegen en daar de gevangenen op te pikken die op dat moment werden gelucht.

Een van de gevluchte criminelen zou een van de gevaarlijkste criminelen van België zijn, die meer dan zestien geweldsdelicten op zijn naam heeft staan. Hij zou bankovervallen en ontvoeringen gepleegd hebben en al meer dan tien jaar vastzitten. Hij zou al eerder uit een Belgische gevangenis zijn ontsnapt.

Overgeplaatst

Volgens de VRT is de actie op poten gezet voor Ashraf Sekkaki. Hij zou pas uit de zwaar beveiligde afdeling in Brugge zijn overgeplaatst naar een normaal regime, omdat iemand maar voor een beperkte duur op de afdeling met zware beveiliging mag zitten. Volgens een psychiatrisch rapport heeft de man psychische problemen; hij kent geen schuldbesef.

Bij de zware beveiliging zijn kabels over de luchtplaats gespannen. De twee andere gevangenen zijn bijvangst van de bevrijdingsactie. Zij maakten volgens de omroep gebruik van de gelegenheid om er ook vandoor te gaan.

Benallal

Het is niet de eerste keer dat in België gevangenen ontsnappen met hulp van boven. Zo werd de Belgische Marokkaan Nordin Benallal in oktober 2007 met een helikopter uit een gevangenis opgehaald.

Dat leek te mislukken toen de helikopter werd bestormd door medegevangenen, maar hij ontsnapte in de consternatie toch.

Het was al de vierde ontsnapping van Benallal. Hij werd drie dagen later in Nederland opgepakt na een beroving van een Motorzaak in Den Haag. Hij werd daarvoor veroordeeld en uitgeleverd aan België.

De 22-jarige helper moet vrijdag voor de rechter verschijnen wegens gijzeling.