DEN HAAG - De aanklagers in het proces tegen Radovan Karadzic moeten onder druk van de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag hun aanklacht vereenvoudigen. Zo moet de zaak sneller afgehandeld kunnen worden.

De VN-rechters hebben bevolen dat de aanklagers op papier moeten zetten hoe ze ervoor willen zorgen dat het proces in een hoger tempo verloopt. Ze moeten aangeven welke punten van de aanklachten kunnen vervallen.

De rechters willen voorkomen dat het proces tegen de 64-jarige Karadzic een net zo een voortslepende zaak wordt als het proces tegen de ex-president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic.

Milosevic

De zeer uitvoerige tenlastelegging was een van de redenen voor de lange duur van de zaak, die na ruim vier jaar voortijdig stopte door de dood van Milosevic. Ook de VN-Veiligheidsraad in New York wil tempo in de zaak om het peperdure tribunaal te kunnen sluiten.

De rechters hebben in de zaak-Karadzic al eerder aangedrongen op het schrappen van een aantal aanklachten, maar hoofdaanklager Serge Brammertz had laten weten daar niets voor te voelen.

Genocide

Hij wil de ex-president van de Republika Srpska vervolgen op elf punten voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, gepleegd in 27 gemeentes in Bosnië, zoals Srebrenica en Sarajevo.

''Misschien kunnen we Sarajevo en Srebrenica niet allebei doen'', zei rechter Iain Bonomy eerder. De aanklagers willen echter laten zien dat de misdaden wijdverspreid en systematisch plaatsvonden. De bewijsvoering is gebaseerd op vijfhonderd getuigen. De rechters hebben gedreigd de aanklachten zelf in te korten als Brammertz het niet doet.

Arrestatie

Karadzic werd ruim een jaar geleden in Servië gearresteerd. Sindsdien zit hij in de detentie-unit van het tribunaal in de Scheveningse strafgevangenis in afwachting van het proces, dat niet voor september begint.

Nadat het Bosnisch-Servische leger de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica op 11 juli 1995 had veroverd, werden ongeveer achtduizend moslimmannen en -jongens als vermist opgegeven. In moslimkringen wordt aangenomen dat de Serviërs ze allemaal hebben vermoord.