ZOETERMEER - Inlichtingendienst AIVD gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de kortgedingrechter in Amsterdam.

Deze rechter besloot donderdag dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de hoofdredactie van De Telegraaf niet mag afluisteren in de zogenoemde lekzaak.

Ook de telefoon van Telegraafverslaggeefster Jolande van der Graaf mag de geheime dienst wat betreft de rechtbank in Amsterdam niet meer afluisteren. De journaliste wordt verdacht van het schenden en openbaar maken van staatsgeheimen.

Lekzaak

De lekzaak kwam aan het licht toen De Telegraaf het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart publiceerde. Daarin stond dat de dienst het kabinet op het verkeerde been had gezet in de aanloop naar de oorlog tegen Irak door 'klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten' over te nemen.

Het artikel was gebaseerd op de gelekte informatie. De inlichtingendienst begon daarop een intern onderzoek en kwam zo op het spoor van de eigen medewerkster, haar partner en Van der Graaf.

Opgepakt

De resultaten van het eigen onderzoek droeg de AIVD over aan het Openbaar Ministerie (OM). De drie werden vervolgens aangemerkt als verdachte. De AIVD-medewerkster en haar partner werden opgepakt en zitten nog steeds in voorarrest.

Toen Van der Graaf weigerde de geheime stukken van de AIVD terug te geven, is ook in haar woning een inval gedaan. Daar zijn toen alsnog spullen in beslag genomen, waaronder waarschijnlijk de staatsgeheime documenten.

Opmerkelijk

In een verklaring zegt de AIVD de uitspraak van de rechter in Amsterdam ''opmerkelijk'' te vinden. ''De rechtbank heeft geoordeeld zonder kennis te hebben genomen van de achterliggende dossiers, terwijl de AIVD de rechtbank deze mogelijkheid nadrukkelijk heeft aangeboden.''

De inlichtingendienst wijst ook op de uitlating van de rechter dat de AIVD niet kenbaar heeft willen maken of de dienst nog steeds zijn bijzondere bevoegdheden tegen de Telegraafmedewerkers inzet.

Openbaar

''De AIVD kan in het openbaar geen mededelingen doen over de inzet van zijn bevoegdheden'', stelt de geheime dienst. ''Wel kan worden aangegeven dat de AIVD alle noodzakelijke stappen heeft gezet om het lek te onderkennen en te stoppen."

Hierbij is zorgvuldig, adequaat en voortvarend gehandeld en het onderzoek is binnen tien weken afgerond.''

De AIVD zegt alle vertrouwen te hebben in de uitkomst van het hoger beroep.

Telegraafhoofdredacteur Sjuul Paradijs wilde niet reageren op het besluit van de AIVD om de uitspraak van donderdag aan te vechten.