NIJMEGEN - Bij een Britse vrouwelijke militair die meeliep in de Vierdaagse is Mexicaanse griep vastgesteld. Dat heeft de gemeente Nijmegen donderdag bevestigd.

De vrouw meldde zich woensdagavond ziek en wordt inmiddels behandeld met de virusremmer Tamiflu. Ze is opgenomen in het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen en wordt afgezonderd verpleegd.

Aanvullende maatregelen

Het besmettingsgeval heeft geen gevolgen voor de feesten rond de Vierdaagse en het wandelevenement zelf.

Er worden volgens de gemeente geen aanvullende maatregelen genomen vanwege het besmettingsgeval. Volgens de GGD is de kans op verspreiding van de ziekte minimaal.

Ziekteverschijnselen

De Britse medische staf die de militairen begeleidt tijdens de Vierdaagse houdt de tentgenoten van de vrouwelijke militair nauwlettend in de gaten. Als zij ziekteverschijnselen vertonen, worden ze meteen afgezonderd en behandeld.

Beheerders van tijdelijke slaapvoorzieningen, huisartsen en medewerkers van medische verzorgingsposten zijn extra gewezen op wat ze moeten doen als ze verdachte ziektegevallen tegenkomen.

Koorts

De 20-jarige Britse meldde zich woensdagavond met hoge koorts, een snelle ademhaling en een hoge hartslag, maar is volgens haar artsen donderdag weer wat opgeknapt. Ze is niet in kritieke toestand.

Tot nu toe één geval van Mexicaanse griep in de Vierdaagse valt voorzitter Andries Hoitsma van het Outbreak Managment Team van het UMC eigenlijk wel mee, zei hij donderdag.

''Het ziekenhuis heeft zich degelijk voorbereid en sloot meerdere besmettingen niet uit.''

Tentenkampen

Hoitsma noemt slaapzalen en tentenkampen de meest waarschijnlijke bronnen van besmetting, omdat mensen daar langere tijd dicht bij elkaar zijn.

Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen en Vierdaagsmarsleider Johan Willemstein benadrukten donderdag dat zij de besmetting ''geen grote bijzonderheid'' vinden.

Intocht

''We konden het verwachten. Aangezien er geen groot risico is voor anderen, reken ik op een normale en plezierige intocht van de Vierdaagse'', aldus De Graaf. Ook de Britse militairen zijn welkom op de Via Gladiola, voegde Willemstein daaraan toe.