APELDOORN - De 16-jarige Apeldoorner die op 23 juni in zijn woonplaats levenloos werd aangetroffen in een zeecontainer, blijkt te zijn gestorven door koolmonoxidevergiftiging. Dat meldde de politie donderdag.

Op het lichaam van het slachtoffer zijn geen sporen aangetroffen van ernstige mishandeling. Ook zijn geen brandwonden op het lichaam van de jongen gevonden.

Uit verklaringen van de verdachten en uit verder onderzoek blijkt dat vier jongens het latere slachtoffer op 21 juni hebben opgesloten in de zeecontainer op een bedrijventerrein.

Een paar uur later keerden ze terug, vergezeld door een minderjarig meisje. Bij het openen van de container bleek dat er binnen brand had gewoed en dat de 16-jarige was overleden.

Vrijheidsberoving

De vier jongeren die nog vastzitten, worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving met de dood tot gevolg. Ze ontkennen de brand veroorzaakt te hebben, aldus de politie.

Enkele van de verdachten hebben ook verklaringen afgelegd over strafbare feiten gepleegd voorafgaand aan hun aanhouding. Ze zijn verdacht van onder meer diefstallen en brandstichtingen.

De politie ontdekte het lichaam na aanwijzingen van het 15-jarige meisje. Zij zit niet vast maar wordt door politie en justitie nog wel als verdachte aangemerkt.

Verstikking

Dat leidde eerder tot verontwaardiging bij haar advocaat die al eerder met het verhaal naar buiten kwam dat het slachtoffer vermoedelijk door verstikking om het leven is gekomen. Hij vermoedt dat het slachtoffer zelf het vuur heeft gestookt om iets te kunnen zien in de donkere container.

Politie en Openbaar Ministerie (OM) wilden eerder niet inhoudelijk reageren omdat de vier verdachten in beperking zaten, wat wil zeggen dat ook zij niet naar buiten mochten treden met details over de zaak.

Die beperking is inmiddels opgeheven, meldde een woordvoerster van de politie.