MARSEILLE - Een natuurbrand aan de rand van de Zuid-Franse havenstad Marseille is onder controle. Dat heeft de brandweer donderdagochtend laten weten. ''De situatie is sinds zes uur een stuk rustiger'', aldus een woordvoerder.

De brand is een van de hevigste van de afgelopen jaren in Frankrijk. Het vuur brak woensdag uit tijdens een militaire oefening waarbij werd geschoten.

Tientallen huizen in buitenwijken van Marseille werden verwoest. Ongeveer 1200 hectare natuurgebied is in vlammen opgegaan.

Honderden inwoners zijn geëvacueerd. Voor ze het gebied verlieten, sproeiden ze hun huizen nat in de hoop dat die voor het vuur gespaard zouden blijven.

Brandweer

Ook een verzorgingshuis moest in de nachtelijke uren worden ontruimd. Tientallen bewoners werden in pyama naar veiliger oorden gebracht. Een in het gebied gelegen woningencomplex voor gehandicapten kon de negentig bewoners met bussen evacueren.

Ruim vierhonderd brandweerlieden, geholpen door helikopters en blusvliegtuigen, blijven paraat hoewel het vuur onder controle is.

De brandweer vreest dat de branden in het 8 kilometer grote gebied kunnen oplaaien. Vooral de straffe wind speelt de bluswerkzaamheden parten. Vermoedelijk gaat de wind pas in de loop van de avond liggen.

Plunderingen

In het door de brand getroffen gebied zijn tevens 135 politiemensen actief. Ze moeten onder meer plunderingen helpen voorkomen. Twee politiemensen kregen door de rook ademhalingsproblemen. Een brandweerman liep lichte brandwonden op.

Militaire oefening

Een regionale functionaris noemde het onacceptabel dat een militaire oefening plaatsvond ''alsof er niets aan de hand is''.

Michel Sappin noemde de training van het leger ''imbeciel''. In het zuiden van Frankrijk komen in de zomer door hitte en droogte vaak branden in de natuur voor. Het leger heeft de officier die verantwoordelijk was voor de oefening, geschorst.

Lokale politici hebben inmiddels een onderzoek naar de brand geëist.