WASHINGTON - De hervorming van de gezondheidszorg staat centraal als het om het herstel van de Amerikaanse economie gaat. Dat zei president Barack Obama woensdagavond (plaatselijke tijd) op een persconferentie waar hij zijn hervormingsplannen voor de gezondheidszorg verdedigde.

''Door de oplopende kosten voor de gezondheidszorg gaan Amerikanen failliet'', aldus Obama. ''Elke dag verliezen 14.000 mensen hun ziektekostenverzekering.''

De president stelde dat als de kosten voor de gezondheidszorg niet onder controle worden gebracht, ook het land bankroet zal gaan.

''We willen een hervorming doorvoeren die minder kost, meer keuzevrijheid biedt en waarop alle Amerikanen kunnen rekenen'', zei Obama. ''En we zullen het dit jaar doen.''

Weerstand

De aanpak van de gezondheidszorg geldt als het belangrijkste binnenlandse hervormingsproject van Obama. Bij veel Republikeinen, maar ook bij leden van zijn Democratische Partij stuiten de plannen op steeds meer weerstand.

Vooral vanwege de gigantische kosten van circa 1 biljoen dollar (700 miljard euro) om voor alle Amerikanen een betaalbare zorg te realiseren.

Van de ruim 300 miljoen Amerikanen hebben er ongeveer 47 miljoen geen ziektekostenverzekering. In het begin van zijn ambtsperiode probeerde Bill Clinton met de hulp van zijn vrouw Hillary daarin ook verandering te brengen. Die poging liep op een jammerlijke mislukking uit.

Stabilisatie

Obama liet zich ook uit over de financiële situatie in zijn land. ''We stonden aan de rand van een complete financiële ineenstorting'', zei de president. ''We zijn van die rand verwijderd geraakt.'' Volgens Obama is nu sprake van ''stabilisatie'' in het Amerikaanse financiële systeem.

Obama wist na zijn beëdiging een peperduur stimuleringspakket voor de economie door het parlement te loodsen. Maar de economische zorgen blijven vooralsnog groot. Zo blijft de werkloosheid oplopen. Veel maatregelen zullen naar verwachting komend jaar pas effect sorteren.

Na zes maanden lijkt de hoop op een snelle verandering bij mensen langzamerhand om te slaan in teleurstelling. Uit een peiling bleek onlangs dat de populariteit van Obama is gedaald tot 57 procent. Hij is daarmee even geliefd als zijn voorganger George Bush na diens eerste zes maanden in functie.