MARSEILLE - Tientallen huizen zijn verwoest door een natuurbrand in oostelijke buitenwijken van de Zuid-Franse havenstad Marseille. Honderden inwoners van de buitenwijken zijn geëvacueerd. Ook een verzorgingshuis moest worden ontruimd.Dat hebben de hulpdiensten donderdagmorgen laten weten. De brand ontstond woensdag tijdens een militaire oefening waarbij werd geschoten. Ongeveer 1200 hectare natuurgebied is in vlammen opgegaan.

Een medewerker van het Franse bosbeheer zei dat nog eens vierhonderd tot vijfhonderd huizen door het vuur worden bedreigd. Omstreeks half vijf uur 's ochtends leek het erop dat de brand zich niet meer verder uitbreidde.

Ruim vierhonderd brandweerlieden, geholpen door helikopters en blusvliegtuigen, strijden tegen het vuur. Verder zijn in het door de brand getroffen gebied 135 politiemensen actief. Ze moeten onder meer plunderingen helpen voorkomen. Twee politiemensen kregen door de rook ademhalingsproblemen. Een brandweerman liep lichte brandwonden op.

Onacceptabel

Een regionale topfunctionaris noemde het onacceptabel dat er een militaire oefening plaatsvond "alsof er niets aan de hand is". In het zuiden van Frankrijk komen in de zomer door hitte en droogte vaak branden in de natuur voor. Woensdag stond er ook een harde wind in het gebied.