DEN HAAG - Zes op de tien politieagenten hebben de laatste jaren minder plezier in hun werk gekregen. Bijna vier op de tien twijfelen of ze nog lang bij de politie willen blijven werken.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de SP. Ruim 8500 agenten hebben meegedaan aan het onderzoek via de website van de politieke partij.

Fractievoorzitter Agnes Kant van de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer zegt blij te zijn dat ongeveer twee derde van de agenten nog positief is over het werk bij de politie.

''Maar het verminderde werkplezier is een ernstige waarschuwing. Het laat zien dat het werk onder druk staat en dat we moeten luisteren naar de agenten zelf om te horen hoe het beter kan.''

Waardering

Slechts 15 procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat het publiek voldoende waardering heeft voor de politie.

Verder hebben politici volgens negen op de tien agenten onvoldoende kennis van hun problemen op de werkvloer. Twee derde zegt hetzelfde over de korpsleiding.

Dat ook minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) ''geen idee heeft'', blijkt volgens Kant wel uit de plannen van de PvdA-bewindsvrouw om de komende jaren behoorlijk te bezuinigen op de politie. ''Dit leidt ongetwijfeld tot nog minder aanwezigheid van agenten op straat en in buurten.''

Crepeersterkte

De SP heeft Ter Horst in de Kamer vorige maand nog gewaarschuwd dat veel politiebureaus al op ''crepeersterkte'' zitten. Daarbij kondigde de oppositiepartij aan de mening van politieagenten te zullen peilen over het door politici bedachte beleid.

Uit het internetonderzoek blijkt dat 71 procent van de agenten vindt dat ze onvoldoende tijd hebben om in buurten aanwezig te zijn.

67 procent van de respondenten op de SP-website is juist van mening dat de aanwezigheid van kleinschalige politieposten de veiligheid in buurten kan vergroten.