WASHINGTON - Een half jaar na zijn beëdiging als president probeert Barack Obama de groeiende kritiek op zijn beleid te pareren.

Tijdens een persconferentie die woensdagavond primetime wordt uitgezonden zal hij zich onder meer sterk maken voor zijn omstreden hervormingsplannen voor de gezondheidszorg.

De aanpak van de gezondheidszorg geldt als het belangrijkste binnenlandse hervormingsproject van Obama. Maar ook bij zijn partijgenoten in het parlement stuiten de plannen op steeds meer weerstand.

Vooral vanwege de gigantische kosten van circa 1 biljoen dollar (700 miljard euro) om voor alle Amerikanen een betaalbare zorg te realiseren.

Clinton

Van de ruim 300 miljoen Amerikanen hebben er ongeveer 47 miljoen geen ziektekostenverzekering. In het begin van zijn ambtsperiode probeerde Bill Clinton met inschakeling van zijn vrouw Hillary daarin ook verandering te brengen.

Die poging liep op een jammerlijke mislukking uit.

Volgens Obama is er geen alternatief. Hij zal zijn Republikeinse tegenstanders en dwarsliggende Democratische partijgenoten oproepen hun verzet op te geven.

Waterloo

Maar de Republikeinen lijken hun kans te ruiken. ,,Als we in staat zijn om Obama hierin te stoppen, wordt het zijn Waterloo. Het zal hem breken'', zei een senator onlangs.

De persconferentie van Obama staat om 20.00 uur (donderdag 02.00 uur Nederlandse tijd) gepland. Volgens zijn stafchef Rahm Emanuel zal Obama over de aanpak van de recessie spreken.

Peperduur

Obama wist na zijn beëdiging een peperduur stimuleringspakket voor de economie door het parlement te loodsen. Maar de economische zorgen blijven vooralsnog groot. Zo blijft de werkloosheid oplopen. Veel maatregelen zullen naar verwachting komend jaar pas effect sorteren.

Na zes maanden lijkt de hoop op een snelle verandering bij mensen langzaamaan om te slaan in teleurstelling. Uit een peiling bleek onlangs dat de populariteit van Obama is gedaald tot 57 procent.

Hij is daarmee even geliefd als zijn voorganger George Bush na diens eerste zes maanden in functie.