ROME - De eigenaren van het Italiaanse dagblad La Repubblica hebben premier Silvio Berlusconi (72) aangeklaagd wegens smaad. Het regeringshoofd zou de linkse krant ''subversief'' hebben genoemd, liet mediagroep L'Espresso woensdag weten.

L'Espresso is ook eigenaar van het weekblad L'Espresso. Volgens de mediagroep viel Berlusconi de krant vorige week aan in een toespraak tot jonge ondernemers.

De premier zou hun hebben geadviseerd niet te adverteren in de ''ontwrichtende'' krant. Berlusconi is zelf eigenaar van het media-imperium Mediaset.

Ook beschuldigt L'Espresso de steenrijke premier en zakenman van machtsmisbruik en het schenden van marktreglementen.

Seksfeestjes

La Repubblica besteedt de laatste maanden veel aandacht aan Berlusconi en zijn aandacht voor vrouwelijk schoon, zoals seksfeestjes met onder anderen minderjarigen.

Deze week plaatste het dagblad geluidsopnames op zijn website waarop een gesprek van de premier met een escortdame te horen zou zijn. De mediagroep kan hiervoor worden aangeklaagd, waarschuwde Berlusconi's advocaat.

Heilige

Berlusconi heeft woensdag gezegd dat hij ''geen heilige'' is, in reactie op de opnames. Hij bezwoer dat hij zijn ambtstermijn als premier zal uitdienen en niet voortijdig zal opstappen.

Hij ontkende dat hij betaalde seks met de dame heeft gehad met de voor hem kenmerkende humor. ''Er zijn massa's goeduitziende vrouwen'' die op hem als rijke zakenman zouden vallen.

''Ik ben geen heilige, dat weten jullie allemaal wel'', zei Berlusconi tegen verslaggevers bij de opening van een snelweg. ''Ik hoop dat de mensen bij La Repubblica dat ook begrijpen.''