DEN HAAG - De overdracht van het hoofd van de Ghanese koning Badu Bonsu II wordt met de verklaring die morgen in Den Haag getekend zal worden, eindelijk tot een feit gemaakt.

De verklaring wordt morgen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ondertekend door de Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, zaakgelastigde van Ghana in Nederland Odoi-Anim en de Ghanese stamleider Etsin Kofi II.

Een achterachterkleinzoon van Badu Bonsu is erbij aanwezig, met een afvaardiging van leiders van de desbetreffende stam. Het Ghanese gezelschap bezegelt de overdracht met een ceremonie.

Sterk water

Ghana verzocht vorig jaar om teruggave van het hoofd op sterk water, dat zich in de academische collectie van het Leids Universitair Medisch Centrum bevond.

In mei van dit jaar werd aan het verzoek gehoor gegeven.

Badu Bonsu II doodde in 1838 twee Nederlandse gezanten en werd door zijn eigen volk uitgeleverd aan de Nederlandse machthebbers in de Goudkust (het tegenwoordige Ghana).

Arthur Japin

De koning werd ter dood veroordeeld en opgehangen. Zijn hoofd werd verwijderd, geconserveerd en naar Nederland gebracht.

Schrijver Arthur Japin stuitte tijdens onderzoek voor zijn boek 'De zwarte met het witte hart' op het hoofd van de in de negentiende eeuw vermoorde koning.

Toen de Ghanese president Kufour een staatsbezoek bracht aan Nederland, kwam de zaak aan het rollen.