AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagavond twee mannen aangehouden voor het ontvoeren, afpersen en zwaar mishandelen van een 37-jarige inwoner van Amsterdam en een 38-jarige inwoner van Bussum.

Van een van de slachtoffers werd een teen afgeknipt, meldt de politie woensdag.

De slachtoffers reisden zondag naar België voor een zakenafspraak, maar eenmaal aangekomen werden ze door enkele gewapende mannen bedreigd en mishandeld.

Na zo'n twaalf uur werden de mannen maandagochtend vrijgelaten op voorwaarde dat ze de volgende dag een fors geldbedrag zouden betalen.

Aangifte

De twee werden meteen in een ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen en deden maandagmiddag aangifte op het politiebureau in Hilversum.

Onder regie van de politie werd dinsdagavond een afspraak met de afpersers gemaakt om het geld te overhandigen op een hotelkamer in Houten. De twee mannen die op de afspraak afkwamen, zijn direct aangehouden.

Het gaat om twee Nederlandse mannen van 34 jaar. Een van hen zegt in het buitenland te wonen, de ander heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

Arrestatie

De politie werd tijdens de arrestatie ondersteund door arrestatie- en observatieteams.

De aangehouden mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam, die moet bepalen of ze gedurende het onderzoek langer kunnen worden vastgehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.