BRUSSEL - Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO is dinsdag opgenomen in een ziekenhuis in Brussel. Hij heeft last van trombose.

Een woordvoerder heeft dat laten weten. Eerder op de dag werd de 61-jarige NAVO-chef onwel, toen hij de Belgische nationale feestdag bijwoonde.

''De secretaris-generaal is opgenomen in het ziekenhuis waar doktoren een kleine bloedprop hebben verwijderd, die een ader blokkeerde'', aldus de woordvoerder.

Volgens hem is de toestand van de Nederlander niet ernstig en kan hij over enkele dagen het ziekenhuis verlaten. ''Hij herstelt goed.''

Hartaanval

Sommige Belgische media berichtten dat de trombose is veroorzaakt door een hartaanval. Maar bronnen rondom De Hoop Scheffer konden dit niet bevestigen.

Na een gesprek met de directeur van het ziekenhuis was er geen enkel signaal dat sprake was van een hartaanval, aldus kringen rondom de NAVO-chef. Overigens is niet bekendgemaakt in welk ziekenhuis de secretaris-generaal ligt.

Afgeblazen

De Hoop Scheffer voelde zich niet goed, nadat hij ter gelegenheid van de Belgische nationale feestdag een NAVO-dorp had geopend in het centrum van Brussel.

Zijn woordvoerder zei aanvankelijk dat de NAVO-chef oververmoeid was door zijn zware programma van de afgelopen dagen, met bezoeken aan diverse NAVO-lidstaten, en dat hij last had last van de hitte. Een gepland bezoek aan Duitsland werd meteen afgeblazen.

Voormalig CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer legt volgende week vrijdag zijn functie na 5,5 jaar neer. Hij wordt dan opgevolgd door de Deen Anders Fogh Rasmussen.