MOSKOU - In het hoofdkwartier van de Russische Binnenlandse Veiligheidsdienst FSB in de deelrepubliek Ingoesjetië heeft zich maandag een zware explosie voorgedaan. Volgens het Russische persbureau Itar-Tass zouden er veel doden en gewonden zijn gevallen. De autoriteiten gaan vooralsnog uit van een aanslag.

"Er zijn berichten over veel slachtoffers", zo tekende het persbureau Interfax op uit de mond van een woordvoerder van het lokale ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Russische mediaberichten zouden er ten mintse vijf doden zijn gevallen.

Ongeveer twintig mensen zouden naar ziekenhuizen zijn overgebracht. De lokale autoriteiten houden het vooralsnog op een dode en 23 gewonden. Volgens de in Moskou zetelende leiding van de FSB zijn er zelfs helemaal geen doden gevallen.

Het vier verdiepingen tellende hoofdkwartier van de FSB in Ingoesjetië ligt in stad Magas dat sinds 2000 de regionale hoofdstad is. Een vrachtwagen volgeladen met explosieven zou het terrein opgereden zijn en rond het middaguur de lucht zijn ingegaan. Op het moment van de explosie bevonden zich meer dan honderd mensen in het gebouw, aldus de lokale politie tegen Itar-Tass. Het pand zou zijn ingestort en mensen hebben bedolven.

De kleine Kaukasusregio Ingoesjetië grenst aan de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië waar rebellen al jaren vechten tegen Russische militairen voor afscheiding. De explosie in Magas houdt mogelijk verband met die strijd. De afgelopen twaalf maanden hebben in het gebied zeker 260 mensen de dood gevonden door diverse bomaanslagen.